Tazorac הנה משחה המבוססת על נגזרת של ויטמין A ואושרה לשימוש יעיל לפסוריאזיס על ידי ה- FDA.  תרופה זו נקראת גם בשם Soriatane, קיימת אזהרה לגבי חשיפה לשמש וכניסה להריון תוך שימוש במשחה זו.

בכל אופן מומלץ לפנות ולהתייעץ עם רופא עור לגבי שימוש בתרופה ולהיות תחת השגחה רפואית במהלך לקיחת התרופה כדי למנוע התפרצות אלרגיות.מלבד זה – תופעות הלוואי של התרופה הינן:
תופעות נפוצות – צריבה בעור, יובש, גירוד ואפילו החמרה של הפסוריאזיס.

תופעות פחות נפוצות יכולות להיות התנפחות ואפילו דימום.

ד”ר גלעד מרחיב :

זורק היא נגזרת חדשה של תרופות ממשפחת הרטינואידים (כן גם נאוטיגסון שייכת למשפחה). משפחת הרטינואידים מאוד מסקרנת ומעוררת תקווה כיוון שמספר תרופות שנגזרו ממנה הוכיחו יעילות רבה בטיפול בפסוריאזיס אך במחיר של תופעות לוואי לא מעטות, ובהן כאלה שהיו בלתי נסבלות כמו פגיעה בעוברים, עלייה משמעותית מאוד ברמת השומנים בדם (בייחוד בסובלים מנטייה לשומנים גבוהים בדם) וכן תופעות לוואי סיסטמיות אחרות נדירות יחסית. בנוסף יובש קשה בעור, בשפתיים ונשירת שיער.

לפיכך יצאו החוקרים לשתי משימות. האחת למצוא תרופה שבטיפול סיסטמי תיתן רק תוצאות חיוביות ובלי תופעות הלוואי הנ”ל (הניסיון הראשון שהוכנס לשוק הנאוטיגסון – בא להחליף את הטיגסון כי חשבו שמדובר בתרופה שאינה יוצרת את המטבוליט הנאגר ברקמת שומן ושבגללו אסור היה לנשים להרות שנתיים אחרי לקיחת הטיגסון. לרוע המזל התברר בדיעבד שהמטבוליט כן נוצר בגוף האדם ולכן אין הבדל גדול בין נאוטיגסון לבין טיגסון חוץ מתוקף הפטנט…).

המשימה השנייה היתה למצוא נגזרת שתהייה יעילה לטיפול בפסוריאזיס בטיפול מקומי וללא תופעות הלוואי הסיסטמיות הנלוות לאחיותיה הנלקחות דרך הפה. זורק הוא הנציג הראשון בארץ ובעולם של משימה זו. מדובר בתכשיר שבמחקרים שנערכו הראה יעילות זהה לזו של סטרואידים רק בלי תופעות הלוואי שלהם. מאחר שמדובר בטיפול מקומי אין תופעות לוואי סיסטמיות (הספיגה שלו מזערית) ובטח שלא ארוכות טווח. התכשיר נמצא בארץ בשני ריכוזים – 0.05% ו- 0.1%. תופעת הלוואי העיקרית שלו היא שהוא מייבש ומגרה את העור סביב הנגעים ולכן צריך להשתדל להתחיל עם הריכוז הנמוך ולא לצאת מגבולות הנגע.

ניתן גם לשלב אותו עם סטרואידים מקומיים – במחקרים הראו שטיפול משולב מונע את תופעות הלוואי של האחרונים (טיפול מאוחר בזורק גם יכול לתקן נזקים של סטרואידים…!). בשילוב עם סטרואידים מקומיים הטיפול נסבל יותר בעיקר בהתחלה ומאפשר להשיג האפקט המיטבי. לא מדובר בטיפול לכל הגוף אלא לרבדים ממוקמים יחסית וכמו שאמרתי מדובר בתוספת חדשה ובעלת יעילות מרשימה למחסן הטיפולים שלנו. אגב – ניתן לשלב עם UVB וכנראה שהתוצאה יעילה יותר מאשר כ”א מהם נטו. כל הסיפור על זה שהיא נשארת בגוף הרבה זמן וכיוב”” זה עורבא פרח.

למרות שהספיגה מינימאלית – התרופה לא נבדקה בנשים הרות ולכן מאחר ובמתן סיסטמי מדובר בחומר טרטוגני קשה (גורם מומים לעוברים כמו הרטינואידים האחרים) חל איסור על שימוש בה בזמן הריון (כמו גם רטינואידים המשמשים לטיפול באנקה). לגבי השילוב עם ה- UVB – צריך בפיקוח בשכל ובזהירות כי עלולות להגרם כוויות.