המדריך השלם להתמודדות עם פסוריאזיס בעונה הקרה

אמנם, אנחנו רגילים לומר כי כל גוף מושפע אחרת ממצבים בריאותיים וממחלות שונות, אולם אין מחלה שמדגישה זאת יותר מהפסוריאזיס. לא רק בשל הצורות השונות בהן מופיע הפסוריאזיס אצל אנשים שונים החולים במחלה, אלא גם בשל גורמי הסיכון השונים הקיימים לה והטריגרים המפעילים את התפרצותה והחרפתה. אחד הטריגרים הידועים ביותר להחרפת כל סוגי הפסוריאזיס השונים הוא החורף, שכן, בו חוברים מספר גורמים שונים, שכל אחד מהם בפני עצמו (שלא לדבר על כולם יחד) דיו כדי להאיץ את הופעתן של אותן תופעות מטרידות המזוהות עם הפסוריאזיס – קשקשת, גרד, עור יבש, נפיחות במפרקים וכן הלאה. האם ניתן בכלל למנוע התלקחות פסוריאזיס בחורף? מהם הדברים עליהם חייבים להקפיד? מהו ה”ייהרג ובל יעבור” של הפסוריאזיס החורפי?

מדוע התלקחויות פסוריאזיס מחמירות דווקא בחורף?

ישנם מספר גורמים וודאיים הידועים כמשפיעים לרעה על פסוריאזיס: עליית היובש באוויר, חוסר בחשיפה לאור שמש, לבישת ביגוד חם שאיננו מאוורר, מצב נפשי שאיננו יציב, מצב בריאותי כללי רעוע, שהיה בחדרים סגורים וחמים וכד’. אם נבחן את החורף מקרוב, נגלה, כי בתקופה זו של השנה חוברים יחד כל אותם גורמים מוכרים, וכשהם מופיעים בליווי המצב הנפשי הבעייתי הנגרם מקיצור בשעות האור ביממה, והחשיפה למגוון המחלות הויראליות הנישאות באוויר בחדרים הסגורים והמחוממים בהם אנחנו שוהים בחורף, אנחנו מקבלים את המתכון הבדוק להתלקחויות פסוריאזיס חמורות שתדירותן גבוהה.

ליקטנו עבורכם מספר טיפים שיעזרו לכם למנוע התפרצויות, או, לפחות, במידה והן קורות בכל זאת, להפוך אותן לקלות ככל האפשר.

שמירה על לחות מתמדת באוויר

מאחר והאוויר יבש יותר בחורף ממילא, החורף מראש מציב אותנו בעמדת סכנת התפרצות פסוריאזיס בתדירות גבוהה יותר. הוסיפו לזה את החדרים הסגורים והמזגנים שמשמשים כיום כאמצעי החימום הנפוץ בבתים ובמקומות העבודה ותקבלו את הטעות הנפוצה מספר אחת – אי שמירה על לחות מספקת באוויר בחדר בו אתם שוהים. כאן, תוכלו לשפר את המצב בכמה דרכים:

  • בחירה באמצעי חימום שאיננו מזגן, מאחר ומזגן ידוע כמייבש את הלחות באוויר
  • ישיבה מרוחקת ממקור החום והקפדה על אי חשיפה ישירה אליו
  • שימוש במזגן/תנור או אמצעי חימום אחר תוך הקפדה על שמירת אוויר רווי בלחות, למשל, שימוש במכשיר אדים או הנחת קעריות מלאות במים שמכילים מספר טיפות שמן אתרי מרגיע
  • הקפדה על השארת פתח כניסת אוויר נקי מבחוץ, גם בעת הפעלת החימום, ואוורור תכוף של החללים בהם אתם שוהים.

הקפדה על לבישת הביגוד הנכון

לבישת בגדים חמים או עבים בתוך הבית, במיוחד כאשר מופעל בו חימום, עלולה לחנוק את העור ולסייע לנגעי הפסוריאזיס לגדול ולהתפשט
חשוב לזכור, כי לבישת מספר שכבות מאווררות תמיד עדיפה, גם מבחינת אפקטיביות החימום וגם מבחינת מניעת התפרצות הפסוריאזיס, על פני לבישת שכבה אחת עבה
בעת בחירת שכבת הלבוש התחתונה והמחממת, יש להקפיד על בחירת בדים רכים ונושמים (כמו כותנה, משי, סאטן או אנגורה), אשר אינם מגרים את העור ומאפשרים לו לנשום ולהתאוורר.
למרות שחלק מהמומחים אינם ממליצים על שימוש בצעיף, כפפות או כובע מחמם (שלרוב, אינם נדרשים בחורף הישראלי), ניתן להשתמש בהם כאשר מזג האוויר מחייב זאת, אבל יש להקפיד על בחירת חומרים רכים ואווריריים שאינם מגרדים, אינם גורמים להזעה ואינם אטומים לשמש לגמרי (למשל, אנגורה במקום צמר).

תשומת לב מוגברת ללחותו של העור

כאן, אנחנו מגיעים לבסיס של הבסיס, המקום ממנו מתחיל הכל – העור שלכם. גם אם בכל ימות השנה אתם מקפידים על הלחות שלו, בחורף נדרשת לו תחזוקה שוטפת מוקפדת בהרבה:
שימוש באמבטיה במקום במקלחת – מקלחת חמה שוטפת את הלחות מהעור ומייבשת אותו. בניגוד למקלחת, ישיבה באמבטיה חמימה המכילה שמנים המזינים את העור יכולה לשמור על לחות העור ואפילו למנוע לגמרי את ההתלקחויות של הפסוריאזיס!
מריחת קרמים עשירים נטולי אלכוהול ושאינם מבושמים – חשוב מאוד! בושם ואלכוהול (המעניקים לרוב הקרמים את ריחם) לא רק עלולים לגרום לאלרגיה, אלא אף להחמיר את מצב הנגעים.
שימוש בשמנים טבעיים בכבישה קרה, כמו שמן קוקוס, שמן אבוקדו, שמן נבט חיטה ודומיהם, עשוי להקל על העור את ההתמודדות. חלק מהשמנים הללו ניתנים למהילה במי האמבטיה, חלקם – מומלצים למריחה לאחר האמבטיה.
כאשר אתם מתנגבים לאחר הישיבה באמבטיה, יבשו את העור בטפיחות קלות במגבת נקייה ורכה, אל תשפשפו את העור! הקפידו להתנגב לגמרי (גם בקפלי העור), על מנת למנוע מצבי לחות שעלולים לגרור איתם גם הופעת פטריות.

בריאות הגוף והנפש

יש לזכור, כי כל גורם המשפיע על המערכת החיסונית שלכם, משפיע ישירות גם על הופעת הפסוריאזיס. לכן, חשוב מאד להקפיד על שמירה על אורח חיים בריא, נטילת הוויטמינים הנכונים ואכילה נכונה ובריאה. בנוגע לחיסונים נגד שפעת, הדעות חלוקות בין המומחים השונים, ולכן, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל בכם, אם בכוונתכם להתחסן.

וטיפ נוסף ואחרון:

בחורף קר בחוץ והנטייה היא להישאר בחללים חמים ומוגנים כמה שיותר, כך שגם האנשים הפעלתניים מורידים את רמת הפעילות שלהם, שלא לדבר על בטטות הכורסא. למרות הקור, מומלץ להקפיד לגבש שגרת אימונים קבועה באוויר הצח. זה עוזר להפיג מתחים, מאפשר לקרני השמש להגיע לעור ולרפא אותו וגם מפוגג מתחים, מצבי סטרס ודיכאונות-חורף (Seasonal Affective Disorder, SAD – שנגרמים בשל החוסר באור שמש טבעי).

כמו שראיתם, בהתנהלות הנכונה בהחלט ניתן להקל על פסוריאזיס.
שיהיה לכולנו חורף נעים ובריא!