ד”ר לי-און גלעד

נאוטיגסון היא תרופה מצוינת לסובלים מספחת עמידה/עקשנית/חוזרת מהר אחרי טיפול… כמו הרבה תרופות אחרות (אפילו סוכריות) גם לה יש תופעות לוואי אשר בסה”כ אינן כ”כ קשות ברוב המקרים (בניגוד למה ששמעת/קראת אין סיבה מיוחדת לחשש מפניה). התרופה ונגזרותיה מוכרות ומצויות בשימוש כבר שנים רבות ופרופיל הבטיחות שלה בהחלט משביע רצון. לגישתי, התרופה מיועדת לכאלה הסובלים מספחת קשה אשר משבשת את מהלך חייהם ופוגעת בתפקודם היומיומי. השימוש בה הוא לצורך השגת שיפור ולא הפוגה מלאה. ניתן להשתמש בה תקופות ארוכות. יש כמובן להקפיד על מעקב רפואי, בדיקות לזיהוי תופעות הלוואי הסמויות ושאר אמצעי זהירות. בהתחשב באלטרנטיבה, יש לא מעט מקרים שהתרופה הזו ממש מצילה חיים.
התרופה אינה מאושרת לנשים בגיל הפוריות שכן נחשבת לטרטוגנית (גורמת מומים מולדים) עד שנתיים לאחר סיום הטיפול. בעת שפותחה חשבו שזמן מחצית החיים שלה בגוף יהיה קצר בהרבה מטיגסון שקדמה לה אך למרבה הצער התברר שהיא הופכת בגוף מהר מאוד לטיגסון ומאמצת את ההתנהגות הפרמקולוגית שלו ולכן נשארת בגוף לפחות שנה!!!.

מדובר בתרופה בטוחה למדי, תופעות הלוואי הן לרוב נסבלות ולתקופות מוגבלות או ארוכות היעילות שלה מכובדת. מתאימה בעיקר למקרים עמידים לטיפולים הקלים יותר ולמקרים עקשניים במיוחד.

תופעות הלוואי הן בעיקר יובש בעור, בריריות, כאבי פרקים, נשירת שיער קלה וכן השפעה על רמת שומני הדם ותפקודי הכבד. יש תופעות לוואי נדירות יותר אך סה”כ מדובר בתרופה שפירה למדי. בתחילת הטיפול מקובל לבצע בדיקות דם עד להתייצבות הערכים ואז לחזור עליהן אחת ל-3 חודשים.

אחת מתופעות הלוואי העיקריות של נאוטיגסון היא היפרליפידמיה – קרי – עליה ברמת השומנים בדם (בעיקר טריגליצרידים שהן חומצות שומן חופשיות, ופחות הכולסטרול). התופעה קוראת כנראה בכאלה שלהם נטייה לכך באופן בסיסי וייתכן שיזדקקו בכל מקרה בעתיד לטיפול להורדת רמת השומנים. יש לא מעט רופאים (פנימאים וקרדיולוגים בעיקר) שחושבים שכל אדם צריך לקחת תרופות להורדת רמת הכולסטרול ושומני הדם כדי להגן על עצמו מנזקי התזונה המודרנית. מכל מקום – לתרופות אלה בסה”כ פרופיל בטיחות מצוין ומי שנאוטיגסון מאוד חשוב לו בהחלט יכול לשלב הטיפול בהן עם נאוטיגסון. כמובן שחשוב לשקול גם אפשרויות טיפול אחרות שאינן מחייבות לקיחת תרופה נוספת לתיקון הנזקים שגורמת תרופה אחרת. הייתי מתחיל קודם כל עם דיאטה בריאה יותר וייתכן שלא יהיה כלל צורך בתרופות.

החל מסל הבריאות הנוכחי התרופה נכנסה לסל הבריאות ולכן תרופה זו שאינה זולה תהא מסובסדת סבסוד מלא ע”י הקופות!
לרוב, חולים המסוגלים להשיג הפוגה של 6 חודשים ומעלה בטיפול שמרני יסודי (פוטוטרפיה UVB, ים המלח), אינם זקוקים לטיפול בתרופה. אני ממליץ לך למצוא רופא עור שאתה סומך עליו, להתמיד במעקב וליצור איתו מערכת יחסים שתאפשר לכם לתפור ביחד מסלול טיפול מתאים לצרכים ולרצונות שלך.