פסוריאזיס וטיפול בזמן הריון

פסוריאזיס וטיפול בזמן הריון

הרבה מהטיפולים למחלת עור כרונית מזיקים להתפתח העובר , לכן חשוב מאוד שהחולה חושבת על הריון או נמצאת כבר בהריון לדבר עם הרופא העור המטפל שלה על המשך הטיפול .

הפסוריאזיס היא מחלת עור נפוצה לא מדובר רק בנראות על העור או במעורבות של מפרקים חשוב לציין שמדובר במחלה רב מערכתית.

שכיחותה במהלך החיים מוערכת1.5-2 אחוז  באוכלוסייה הבוגרת, כאשר שלושה רבעים מהחולים הם בני פחות מ-40. השכיחות דומה בשני המינים, אך נשים נוטות לחלות בה מוקדם יותר מגברים. השכיחות בקרב נשים הרות אינה ידועה, אך ככל הנראה זהה לשכיחות בנשים לא הרות בגיל הפוריות. תיבת התרחישים בדף זה מראה שכששוקלים כניסה להריון עם מחלת פסוריאזיס חמורה, יש צורך להתכונן מראש, ותמיד קיים סיכוי שהמחלה תעלם או תחמיר בתקופת ההיריון. כאשר מדובר המתמודדת אשר נכנסה להריון ומטופלת בטיפול ביולוגי חשוב לפנות לרופא כדי לדון עם להמשיך בטיפול הביולוגי או להחליף לסוג אחר המתאים לתקופת הריון.

הפסוריאזיס היא מחלת עור נפוצה לא מדובר רק בנראות על העור או במעורבות של מפרקים חשוב לציין שמדובר במחלה רב מערכתית.

שכיחותה במהלך החיים מוערכת1.5-2 אחוז  באוכלוסייה הבוגרת, כאשר שלושה רבעים מהחולים הם בני פחות מ-40. השכיחות דומה בשני המינים, אך נשים נוטות לחלות בה מוקדם יותר מגברים. השכיחות בקרב נשים הרות אינה ידועה, אך ככל הנראה זהה לשכיחות בנשים לא הרות בגיל הפוריות. תיבת התרחישים בדף זה מראה שכששוקלים כניסה להריון עם מחלת פסוריאזיס חמורה, יש צורך להתכונן מראש, ותמיד קיים סיכוי שהמחלה תעלם או תחמיר בתקופת ההיריון. כאשר מדובר המתמודדת אשר נכנסה להריון ומטופלת בטיפול ביולוגי חשוב לפנות לרופא כדי לדון עם להמשיך בטיפול הביולוגי או להחליף לסוג אחר המתאים לתקופת הריון ..

תרחיש

מדובר באישה בת 30 הסובלת מפלאק פסוריאטי כרוני מאז ילדותה. היא נזקקה בעבר לטיפול ממושך ב-PUVA (פסאורלן וקרינה אולטרה-סגולה מסוג A) ושני אשפוזים, כדי להשתלט על הפסוריאזיס. לאחר מכן החלה בטיפול לסירוגין במטרוטקסט(methotrexate), 3 חודשים לפני חשיבה להיכנס להריון  . לאחר שנטלה מטרוטקסט במשך חמש שנים, החליטה שהיא רוצה להקים משפחה. לכן הפסיקה ליטול מטורקסט, ונטלה גלולה למניעת הריון במשך שלושה חודשים, יתכן שבפרק זמן זה יכול להיות התפרצות של פסוריאזיס ואז ניתן או לעשות טיפולי פוטותרפיה או טיפול אקלמי בים המלח טיפולים אלה ניתן גם לעשות בתקופת הריון.

שיטות

חיפשנו במקורות מידע בריאות לאומיים, בהנחיות איגוד רופאי העור הבריטי, במאגר המידע Cochrane ו- PubMed, עד מרץ 2007. מילות החיפוש העיקריות כללו “פסוריאזיס”, “אימהי”, “הריון” ו”הנקה”. התייעצנו עם שירות המידע הלאומי לטרטולוגיה(Teratology Information Service) ; מחלקת המידע על סמים, מרפאת רויאל ויקטוריה (Royal Victoria Infirmary), ניוקאסל על הטיין (Newcastle upon Tyne); ועמיתים נוספים.

האם הריון משפיע על פסוריאזיס?

מצב הפלאק הכרוני משתפר אצל 40%-60% מהמטופלות במהלך ההיריון, כשעיקר השיפור בסוף השליש הראשון ובשליש השני. השיפור מקושר לריכוז גבוה של פרוגסטרון, שמווסת ומפחית את התפשטות התגובה של תאי-T. מחלת הפסוריאזיס קשורה לשינוי בתגובת תאי-T, עם נטייה לכיוון פרופיל 2 של תא-T מסייע. בדרך כלל, ההיריון מטה את האיזון לכיוון פרופיל 1 תא-T מסייע ציטוקינים, שעשוי להסביר מדוע, לרוב, משתנה הפסוריאזיס בהריון. מצב הפסוריאזיס מתדרדר אצל 10%-20% מהנשים במהלך ההיריון, ואף עשוי להצריך טיפול מוגבר.

האם משפיעה הפסוריאזיס על תוצאות ההיריון?

מחלת הפסוריאזיס אינה משפיעה על פוריות או שיעורי הפלות, מומים מולדים או לידה מוקדמת. טיפולי פסוריאזיס רבים קשורים לבעיות פוטנציאליות במהלך ההיריון.

מחלת הפסוריאזיס קשורה לדיכאון, אך אין מחקרים שבדקו אם הריון מחריף את הדיכאון אצל חולי פסוריאזיס לעומת האוכלוסייה הרגילה. מחלת הפסוריאזיס לא אמורה להשפיע על העיתוי או אופן הלידה. פסוריאזיס יכולה להופיע בצלקות (תופעת קובנר), אך לא דווח על כך בצלקות פריניאליות, למרות שתיאורטית היא עשויה להופיע בכל מקום בו יש פגיעה באפידרמיס. הסיכון לזיהום ועיכוב בתהליך הריפוי של פצעי ניתוח קיסרי גבוה יותר באופן תיאורטי, אך המחקרים לא מדדו את הסיכון.

פסוריאזיס נובעת מגורמי תורשה רבים. הסיכון לפתח פסוריאזיס מוערך ב-28% אם אחד ההורים חולה, ו-65% אם שני ההורים חולים במחלה.

כיצד מתמודדים מטופלי פסוריאזיס עם הריון?

רצוי להביא למצב של הפוגה עד כמה שאפשר, או לייעל את השליטה על הפסוריאזיס לפני ההתעברות, במטרה למזער את התפרצויות בזמן ההיריון. צריך להזהיר את המטופלים השוקלים לקחת או נוטלים טיפולים מערכתיים, לגבי משך הזמן שיצטרכו להפסיק את הטיפול עד שיהיה בטוח עבורם להרות.

חשוב לציין כי חלק מהמשחות או הכדורים נמצאים בשימוש בארץ רק בשמות אחרים השם תלוי ביצרן שיש לנו את כל התרופות  בארץ דרך סל התרופות.

ייעוץ טיפולי לחולים עם פסוריאזיס לפני ההתעברות

טיפולים מקומיים נמצאים בקו הראשון של פסוריאזיס, ותחליבי סטרואידים מקומיים, ודיתרנול (dithranol) נחשבים לבטוחים בהריון. יצרנים של אנלוגים לוויטמין D כמו קלציפוטריול ממליצים להפסיק לקחת אותם, אם כי לא סביר שיספגו במערכת באופן משמעותי כשמשתמשים בהם לטיפול במחלה מקומית.לא ברור אם מוצרי זפת פחם בטוחים, מכיוון שהמחקרים בבעלי חיים הראו טרטוגניות, אם כי לא דווחו תופעות כאלו בבני אדם. סביר להניח שמוצרים אלה בטוחים לשימוש בשלישים השני והשלישי.

אם המוצרים האלה לא מצליחים להשתלט על המחלה, יש לשקול לפנות לטיפול מומחה. קרינה אולטרה-סגולה B היא טיפול הקו השני הבטוח ביותר, ואחריו ציקלוספורין (ciclosporin). היעילות של קרינהאולטרה-סגולה B לא נבדקה באופן ספציפי במטופלות הרות, אבל ניסויים אקראיים ומבוקרים באוכלוסייה הכללית החולה בפסוריאזיס מצאו שהיא יעילה בכ-65%. רמת יעילות דומה נמצאה בניסוי מבוקר עם מינון ממוצע של ציקלוספורין(ciclosporin) לפסוריאזיס.PUVA הוא מוטגני, ויש לו התוויות נגד, למרות שלא דווחו תוצאות עובריות שליליות בנשים שהרו כשטופלו ב- PUVA. מחקרים מסוימים העלו השערה כי PUVA בטיפול מקומי הוא בטוח יחסית, אך אין מספיק ראיות, ולאור הפוטנציאל המוטגני של PUVA לא ניתן להמליץ עליו.

לכל תרופות הרטינואידים (retinoids)– בטיפול מקומי ודרך הפה – יש התווית נגד להריון בשל טרטוגניות, במיוחד בשליש הראשון. מומלץ להפסיק לקחת רטינואידים דרך הפה לתקופה של לפחות שנתיים לפני הריון, כדי לשלול השפעות טרטוגניות.נשים השוקלות הריון או בסיכון להרות צריכות להיות מודעות לסיכונים לפני תחילת הטיפול.

למטרוטקסט (Methotrexate)יש התווית נגד להריון מכיוון שהוא מקושר להפלה ספונטנית, לחיך שסוע, ולחריגות בשלד. רוב הראיות לטרטוגניות נמצאו בשימוש במטרוטקסט במינון גבוה בכימותרפיה או בהפלה. למרות מקרים של מומים לאחר חשיפת האם למינונים נמוכים של מטרוטקסט. דווח גם על תינוקות בריאים רבים שנולדו לאחר חשיפה בתחילת ההיריון. מטרוטקסט עשוי להשפיע גם על הזרע ולגרום לסטיות כרומוזומליות, לכן, גברים ונשים כאחד צריכים להימנע מהתעברות במשך שלושה חודשים לפחות לאחר נטילת, מטרוטקסט אם כי הסיכון לעובר הוא ברובו תיאורטי עבור גברים.

הידרוקסיקרבמיד (hydroxyurea) הוא טיפול ניאופלסטי המשמש לעתים כטיפול פסוריאטי מערכתי מהקו השני. למרות שהוא טרטוגני בבעלי חיים, לא דווח על בעיות במספר המצומצם של נשים שנחשפו לטיפול זה במהלך ההיריון.לאור הנתונים הזמינים המוגבלים, היצרנים ממליצים להימנע ממנו בהיריון.

אסטרי חומצה פומרית (Fumaric acid esters) נמצאים בשימוש נרחב כטיפול מערכתי לפסוריאזיס באירופה (במיוחד בגרמניה), אך אינם מורשים בבריטניה; הם זמינים ברמה אישית בכמה מרכזים בבריטניה. אין מחקרים על השפעתם על היריון ולכן יש להשתמש בהם בזהירות ולבחון כל מקרה לגופו.

כיצד מתמודדים עם פסוריאזיס לאחר לידה?
יותר ממחצית המטופלות חוות התפרצות תוך שישה שבועות מהלידה, אם כי זה בדרך כלל לא גרוע יותר ממצבן לפני ההיריון. אם יותר נשים יהיו מודעות לכך, הן יוכלו לתכנן מראש את אפשרויות הטיפול, מה שיביא לטיפול מהיר ומזעור חומרת המחלה, ככל האפשר.

אנו מאחלים לכל מי שנמצאת בהריון או מתכננת הריון שיהיה הריון קל ולידה עוד יותר קלה.